Ludbehandling af trægulve giver det eftertragtede hvide look

Ludbehandling er en populær gulvbehandling. Lud  er en kemi, en base, som tilføres trægulve for at bevare træets naturlige og lyse udseende. Uden en ludbehandling vil de naturlige pigmenter der er i træet samt solens uv-stråler med tiden gøre træet mørkere. Ludden standser træets naturlige gulningsproces men den beskytter ikke mod smuds, pletter og snavs. Derfor er det altid nødvendigt med en beskyttende overfladebehandling ovenpå ludbehandlingen med:

  • Voks
  • Sæbe
  • Lak
  • Olie

Inden trægulvet ludbehandles er det nødvendigt med en gulvafslibning. Herefter påføres ludbehandlingen som efter tørring mellemslibes og færdigbehandles med sæbe, olie eller eventuelt lak.

Lud og sæbebehandling er det traditionelle valg

Trægulve der er behandlet med lud og sæbe er den måde hvorpå trægulve har været efterbehandlet igennem generationer i Danmark. Det kræver en del knofedt og vedligeholdelse, men jo mere trægulvet bliver vasket med sæbe desto lettere er det at vedligeholde og vaske. Sæben tørre nede i træet og giver en robust overflade, som tåler de fleste påvirkninger med væsker og smuds. Ridser og hakker er lette at fjerne ved at duppe træet med vand eller ligge en fugtig klud på natten over, så rejser træet sig og pletterne forsvinder. Småridser som opstår ved daglig brug fjernes ved gulvvask.

Hvad forstås ved sæbebehandling?

Sæbebehandling er simpelthen gulvvask med en gulvsæbe som er beregnet til vask af trægulve. Her findes en række fabrikater i dagligvarehandlen, ellers kan det klart anbefales at bruge almindelige sæbespåner. Gulvet skal vaskes jævnlige med sæbe, som opløses i vand. Der vaskes med en hårdt opvredet moppe eller gulvklud og undgå for meget vand. Lud og sæbe giver trægulvet en lyd og varm overflade, hvor farvenuancen kan justeres afhængig af hvilken sæbe der bruges. Brug kun sæbespåner eller gulvsæbe som er beregnet til trægulv, brun sæbe og sulffo må ikke bruges idet de udtørre gulvet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.